AZERBAYCAN - GÜRCİSTAN TURU
4 Gece 5 Gün / 4 Gece Otel Konaklama
(2 Gece Bakü, 1 Gece Gence, 1 Gece Tiflis Konaklama)
Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’nda bizleri bekleyen özel aracımız ve rehberimiz ile buluşuyoruz. Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Kafkaslar’ın en büyük şehri, en önemli bilim, kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Bakü gezimizde ilk olarak, Bakü’nün simgeleri arasında yer alan Bakü Alev Kuleleri yakınlarında bulunan, Bakü Türk Şehitliğini ziyaret ediyoruz. 1918 yılında Rus – Azerbaycan ihtilafı sırasında Osmanlı İmparatorluğu Azerbaycan’a asker göndermiştir. 1130 Türk Askeri şehit düştüğü savaşı Rus Ordusu kaybetmiştir. Bakü uğruna savaşlarda şehit düşmüş Azerbaycanlı ve Türk askerlerinin bulunduğu şehitlik gezimiz sonrasında, Bakü’nün en güzel manzarasını fotoğraflayacağımız Dağüstü Parkı (Highland Park) geziyoruz. Burada vereceğimiz fotoğraf molası sonrasında, Bakü gezimize, İçeri Şehir (İçərişəhər) adı verilen, Azerbaycan’ın Unesco Dünya Mirası listesine dâhil olan ilk yapıları olan, Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi gezilerinin de yer aldığı turumuza devam ediyoruz. Bakü’nün tarihini yansıtan eski kale duvarları, Shemakha Kapısı, Kız Kalesi, Şirvanşahlar Sarayı Kompleksi, müzeleri, camileri, modern binaları ve yeşil parkları gibi önemli yapılar İçeri Şehir’de yer almaktadır. Tarihi sokaklar arasında dolaşırken, şehrin efsanelerini rehberimizden dinliyor ve ortaçağ eski kentinin doğal güzelliğini hissetmek için eşsiz bir fırsat yakalıyoruz. İçeri Şehir gezimiz sonrasında, Fevvareler Meydanı’na geliyoruz. Bakü’nün en önemli alış-veriş caddesi olarak bilinen Nizami Caddesi’nde serbest zaman veriyoruz. Gezilerimiz sonrasında otelimize hareket ediyoruz. Otelde vereceğimiz kısa bir dinlenme zamanı sonrasında yöresel akşam yemeğimizi alacağımız restorana gidiyoruz. Konaklama Bakü’deki otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Abşeron Yarımadası’nda Dünya’daki üç Zerdüşt Tapınağı’ndan biri olan Ateşgah Mimari Kompleksi’ni ziyaret edeceğiz. Ateşi yıllardır sönmeyen bu yapı, Zerdüşt inancına göre belli başlı Hac yerlerinden biridir. Hücreler ve şapel XVII-XIX yüzyıllar arasında, farklı zamanlarda inşa edilmiştir. “Ateşgah” Bakü’ye gelerek burada yerleşen ve aslen kuzey Hindistan’dan olan sinkhlər tarikatına mensup hint toplumu tarafından inşa edilmiştir. Tapınağın en erken yapısı 1713 yılına aittir. Merkezi tapınak-sunak ise 1810 yılında Hindistanlı tüccar Kançanagaran tarafından yaptırılmıştır. Ateşgah, yapısına göre şehir hanlarına benzemektedir. Mabedin ortasında gece – gündüz devamlı yanan bir ateş vardır. Söylentiye göre bu eskiden doğal bir ateşti, şimdi ise tapınağın ortasındaki kuyudan çıkan doğal gaz verilerek yakılmaktadır. Ateşgah’ta yanan ateş etrafında küçük odalar bulunmaktadır. Bu odaların yine küçük birer penceresi ateşi görmektedir. Eskiden hac için buraya gelen Zerdüştler bu odalarda konaklar, pencereden sürekli ateşi izler ve kendilerine çeşitli işkenceler yaparak ibadetlerini gerçekleştirirlermiş. Ateşgah gezimiz sonrasında, ünlü Seyyah Marco Polo’nun “Ateş Ülkesi” olarak adlandırdığı Yanardağ’ı gezeceğiz. Zengin petrol ve gaz yatakları olan bölgede bulunan “Yanardağ” tektonik olaylar sonucu toprak yüzeyine çıkan gazların yanması ile oluşmuştur. 65 hektarlık bir alanda yer alan ve altından çıkan doğalgazın etkisiyle yüzyıllardan beri yanmaya devam eden bu dağın ilginizi çekeceğinize eminiz. Sonrasında, Azerbaycan’ın en önemli yapılarından biri olarak gösterilen, Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni geziyoruz. Bu eser, modern, sıradışı ve futuristik mimarisi ile Azerbaycan toplumunun geleceğe yönelik yaklaşımının da bir sembolü olarak görülmektedir. Müze gezimiz sonrası, I Love You Bakü yazısı önünde vereceğimiz fotoğraf molası ile bu günkü turumuz tamamlıyor ve otelimize dönüyoruz. Otelde vereceğimiz kısa bir dinlenme zamanı sonrasında akşam yemeğimizi alacağımız restorana gidiyoruz. Konaklama Bakü’deki otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Bakü’den 56 km uzaklıktaki Qobustan kasabasında yer alan, Azerbaycan’ın arkeolojik eserler bakımından en zengin bölgesi olan ve 600.000’den fazla duvar kabartmasının bulunduğu, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Qobustan Milli Parkı’na doğru yola çıkıyoruz. Hazar Denizi’nin yakınlarında, eski Şirvan yolu üzerinde bulunan Qobustan; açık hava müzesi olarak da adlandırılmaktadır. Burası, tüm dünyada oyma kayalıkları ve resimli taşları ile tarih öncesi Ortaçağ dönemindeki toplum yaşantısı, avcılık, hayvanlar ve bitki örtüsü hakkında önemli bilgiler vermektedir. Burada geçmişi 40.000 yıl önceye dayanan kaya sanatının örneklerini görme ve fotoğraflama şansını bulacağız. Qobustan gezimiz ardından, ekonomisinin yanı sıra tarihi ve kültürüyle de önemli bir merkez olan Gence’ye hareket ediyoruz. Gence 18.yüzyılda Gence Hanlığı’nın merkezi, 1918’deyse Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. 20. yüzyılda petrolün önemi artmaya başladığında Gence, tahtını Bakü’ye bırakmıştır. Gence şehir merkezine girmeden önce, Azerbaycan'lı Türk şair ve düşünür Nizami Gencevi Anıt mezarı geziyor ve Gence şehir merkezine gidiyoruz. 1700 yılında kurulan ve bugün Kafkasların en eski parklarından biri olan Han Bağı, 2010 yılında restore edilen park ve yakın çevresinde bulunan Hükümet Binası, 17. yüzyıl Azerbaycan mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Cuma Camii gezilerimiz sonrasında, Batulkalı Ev (Şişeli Ev) göreceğiz. Genceli İbrahim Caferov 1966 – 1967 yıllarında kardeşi anısına yaptırdığı ve 48 bine yakın renkli şişelerden, renkli taşlardan yapılmış bu evi gördükten sonra, Gence gezimizi tamamlıyor ve otelimize hareket ediyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Gence’deki otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Azerbaycan – Gürcistan Sınır kapısına hareket ediyoruz. Qırmızı Köprü sınır kapısına ulaştığımızda, bagajlarımız ile birlikte Azerbaycan / Gürcistan sınır kapısından geçiş yapıyoruz. Gürcistan bizleri bekleyen özel aracımız ve rehberimiz ile buluşuyor ve Tiflis’e hareket ediyoruz. Tiflis şehir merkezine ulaştığımız da, Tiflis şehir merkezi turumuza başlıyoruz. Turumuz da ilk durağımız Tiflis’in ilk yerleşim yeri olarak da bilinen Old Tbilisi (Eski Tiflis). Kura nehrin kenarında kurulan ve her yeri tarih kokan eski Tiflis gezimide; Hamamlar Sokağı, Cuma Camisi, Tiflis’in kurucusu Kral Vahtang heykeli, Selçuklu Hamamı, Narikala Kalesi, Avrupa Meydanı, Milenyum köprü göreyeceğimiz yerlerden bazıları… Sonrasında, teleferikle Narikala Tepesi ve Tiflisi kuş bakışı havadan görme imkânımız olacak. Ardından, Tiflisin en seçkin caddesi olan Rustaveli Bulvarına hareket ediyoruz. Özgürlük Meydanı ve Gürcistan’ın sembolü olan Aziz George Heykeli, Opera Binası, Rustaveli Tiyatrosu, Cumhuriyet Meydanı gezilerimiz sonrasında otelimize hareket ediyoruz. Otelde vereceğimiz kısa bir dinlenme zamanı sonrasında Kafkas müzikleri ve gösterileri eşliğinde yöresel akşam yemeğimizi alacağımız restorana gidiyoruz. Konaklama Tiflis’deki otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Mtkvari ve Aragvi nehirlerinin ortasında kurulmuş Mtskheta’ya gidiyoruz. İberya Krallığı’na bir zamanlar başkentlik yapmış olan Mtskheta, 1994 yılından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil olmuştur. Gürcü'lerin 317 yılında Hristiyanlığı ilk kabul ettiği yer olan Mskheta, Gürcistan Ortodoks Kilisesi’nin bugün de merkezidir. Gezimize Gürcistan'ın tarihi sembolü Svetitskhoveli Katedrali gezisi ile başlıyoruz. Feodal çağ mimarisinin yüksek sanatsal değerini temsil eden Svetitshoveli Katedrali, Gürcü Hristiyan mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Sonrasında Gürcülerin meşhur şarapların tadılması ve alma imkânımız olacak. Mtskheta’da vereceğimiz serbest zaman sonrasında, Mskheta’ya hâkim bir tepe üzerinde bulunan Jvari Manastırı’na gidiyoruz. Erismtavari Stepanoz I. tarafından 590 ve 605 yılları arasında inşa edilen Haç Manastırı olarak da bilinen Jvari Manastırı gezimiz sonrasında, Tiflis’in en büyük ve görkemiyle ünlü Sameba Katedralini ziyaret ediyoruz. Katedral gezimiz sonrasında Tiflis Havalimanı’na hareket ediyoruz. Havalimanında, bir başka Fmd Tours organizasyonlarında görüşmek dileği ile vedalaşıyoruz.
Azerbaycan ve Gürcistan Vize Uygulaması
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının yeni çipli kimlikle Gürcistan veya Azerbaycan’a seyahat edebilmesi için sadece Türkiye’den doğrudan seyahat etmeleri gerekmektedir. Gürcistan ile Azerbaycan arasında benzer bir anlaşma bulunmadığından, iki ülke arasında geçişlerde kimlik kartı ile seyahat edilememektedir. Geçişler Pasaportla yapılmaktadır.
Üçüncü ülkelerden Türkiye, Gürcistan veya Azerbaycan’a gelişlerde pasaport kullanımı zorunludur. Türkiye dışında başka bir ülke üzerinden Azerbaycan’a veya Gürcistan’a giriş yapacak Türkiye Vatandaşları sadece Pasaportla vizesiz giriş yapabilir.
7 yaşını doldurmamış olan çocuklar yurt dışı çıkış harcından muaftırlar. Gürcistan tarafında uyulması gereken kurallar pasaportların eski ve yırtık olmaması ayrıca geçen misafirlerin üzerinde ilaç bulunmaması ilaç kullanan misafirlerin mutlaka yanlarında Gürcüceye çevrilmiş raporları bulunması gerekmektedir.
Azerbaycan Gürcistan Turu ve diğer hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
İlk yorumu siz yapın